Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα». Άξονες σεναριακής προσέγγισης

Εικόνα από: http://fotodendro.blogspot.gr/2011/12/blog-post_21.html


Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα».
Άξονες σεναριακής προσέγγισης.
(Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ' Λυκείου Θ.Κ.)

Ειδικοί στόχοι

     Με τη διδασκαλία της ενότητας αυτής επιδιώκεται οι μαθητές:
   Να κατατοπιστούν καλύτερα για τον κόσμο ενός συγγραφέα μείζονος και ιδιότυπου σαν τον Παπαδιαμάντη: τη σχέση του με την ηθογραφία και τις επιμέρους εκφάνσεις της, τους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς, τις γλωσσικές και θεματικές του προτιμήσεις, τη σταθερή προς τα πάντα σκοπιά της θρησκευτικότητας, του χριστιανικού ανθρωπισμού και της φυσιολατρίας του.
   Να σχολιάσουν, με πιο πολλές (απ’ ό,τι σε προηγούμενες τάξεις) απαιτήσεις, ζητήματα της αφήγησης και της λογοτεχνικής γραφής γενικότερα που έχουν σχέση με το διηγηματικό είδος και την τεχνική του.
   Να γνωρίσουν τον κύκλο των λεγάμενων «αυτοβιογραφικών» διηγημάτων του Παπαδιαμάντη, και ειδικότερα των «ερωτικών», που συνδέονται με μνήμες της εφηβικής ηλικίας.
    Να παρακολουθήσουν με αίσθημα και πνεύμα ερευνητικό την ανέλιξη του μύθου σε αυτό το διήγημα που είναι από τα αρτιότερα και πλέον γοητευτικά του Παπαδιαμάντη, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσουν αναφορικά με ζητήματα ερμηνείας και αξιολόγησής του, εξοπλισμένοι με εποπτεία ευρύτερη και διάθεση δημιουργική.


  Τα υπόλοιπα στο παραπάνω αρχείο...
  Κάντε αριστερό κλικ επάνω του0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου